~SeLaMaT DaTaNg Ke BlOg FiZa~

terima kasih sebab sudi melawat ke blog saya....enjoy your reading....;)

Sunday, 22 April 2012

~PeRlu KaH kAuM HaWa MeNjAgA PeNaMPiLaN?~

Petama sekali saya ingin meminta maaf jika apa yang saya tulis ini ada menyinggung mana2 pihak..ia hanyalah perkongsian dari hati saya dan semua nya bersumberkan research yg dibuat di internet.....
      Sebut sahaja tentang menjaga penampilan diri, dalam fikiran kaum hawa ni da tentu- tentu la pikir pasal benda2 berikut:
1) makeup
2) fesyen terkini
3) accesories
4) barang2 branded
5) gadjet
6) wangian
dan banyak lagi la yg menjadi asas untuk mereka menampilkan diri..

Apakah hukum bagi orang yang menghias diri ini? dari sudut pandangan ulama, hukum menghias diri agar orang lain senang memandang adalah diharuskan...namun begitu kita sbg org islam nie ada juga batas2 nya dalam berhias...
so dalam blog saya nie, sy nak menekankan ape kepentingan menjaga penampilan diri..

1)Sedap mata memandang
          Lumrah la bila dikatakan orang perempuan nie adalah kaum yang sering diperhatikan oleh kaum ADAM..so, adat la bila orang lelaki ni suka tengok benda2 yang cantik2 aja dihadapan mereka... sebagai perempuan,kena la jaga penampilan diri kita...jangan la nak pakai pakaian yang selebet..muka comot..tudung senget..kulit pn macam tak terjaga...sume ni dipandang oleh kaum ADAM taw...dorang pn kalo nak memilih teman hidup,x kn nak pilih yang comot...yang x pandai bergaya...mesti nak yg cantik2...so, gugurl...take an action la k...

2)meningkatkan keyakinan diri
        ni lagi satu antara kepentingan jaga penampilan diri...secara lansung bila kita jaga penampilan kita, ia dapat meningkatkan keyakinan diri kita. bila penampilan kita terjaga,secara x langsung, ada semangat n keyakinan untuk kita melakukan sesuatu. contohnya, bila kita nak pegi interview keja la kn...kena la makeup ckit, pakai pakaian yang kemas, kena ada style...kena buat persediaan dulu sblm pg interview.. baru la ada keyakinan nak pegi interview..ade self confident orang putih kata...orang yang interview kita pn akan senang dengan kita...cube bayangkan kalo kita pg interview dengan muka yang pucat,xde makeup,baju pulak x kemas,kedut2....lebih kurang je...agak2 dapat x keje 2?orang interview pn x selera nak tengok..huhuhu

3)menjaga status
        Penampilan diri kita pn berkisar pada penjagaan status jgk sbnar nya..okey,msti korang x paham kan...contoh nye la...dalam alam pekerjaan...korang ade pangkat dalam sesuatu organisasi atau syarikat..ada pangkat mcm CEO atau exercutive manager ker, penampilan korang mesti la lg up to date dari orang bawahan korang..x kan korang nak low profile dari org bawahan korang kn...nanti jadi bahan umpatan plak kn..biasanya orang yang ada status tinggi nie,dia akan lebih nampak berketerampilan...accecories pn lg vouge dan style dorang lebih mantap..contoh paling senang,artis la....bila da jd artis, mesti la kena jga penampilan diri...semua orang tengok ma..huu..

4)membentuk personaliti
         cara kita menjaga penampilan diri itu sebenarnya secara tidak langsung membentuk personaliti kita sendiri...bila kita sering menjaga penampilan diri kita, akan terpancar la personaliti kita yang mybe sblm ni orang x nampak...tp bila la berhias,da berfesyen...baru org nampak..oooo,...boleh tahan jgk budak nie...
so,jgn pandang remeh pada penampilan korang taw...

5)satu keperluan
          lastly,menjaga penampilan ni merupakan satu keperluan bagi setiap manusia sebenarnya...baik lelaki mahupun perempuan...suma orang kena jaga penampilan...zaman sekarang ni,penampilan diri menjadi keutamaan..xde org nak pandang kalo selebet je...tambah2 lg perempuan..tampilkan diri anda dengan segak dan bergaya..tp niat kena btl la...jgn terlebih tampil sampai bertambah pulak akaun dosa...heee

so,kawan2...mari la sama2 kita jaga penampilan diri supaya sentiasa nampak menarik dan bergaya...renung2kn dan selamat mencuba...

No comments: