~SeLaMaT DaTaNg Ke BlOg FiZa~

terima kasih sebab sudi melawat ke blog saya....enjoy your reading....;)

Sunday, 22 April 2012

~PeRlu KaH kAuM HaWa MeNjAgA PeNaMPiLaN?~

Petama sekali saya ingin meminta maaf jika apa yang saya tulis ini ada menyinggung mana2 pihak..ia hanyalah perkongsian dari hati saya dan semua nya bersumberkan research yg dibuat di internet.....
      Sebut sahaja tentang menjaga penampilan diri, dalam fikiran kaum hawa ni da tentu- tentu la pikir pasal benda2 berikut:
1) makeup
2) fesyen terkini
3) accesories
4) barang2 branded
5) gadjet
6) wangian
dan banyak lagi la yg menjadi asas untuk mereka menampilkan diri..

Apakah hukum bagi orang yang menghias diri ini? dari sudut pandangan ulama, hukum menghias diri agar orang lain senang memandang adalah diharuskan...namun begitu kita sbg org islam nie ada juga batas2 nya dalam berhias...
so dalam blog saya nie, sy nak menekankan ape kepentingan menjaga penampilan diri..

1)Sedap mata memandang
          Lumrah la bila dikatakan orang perempuan nie adalah kaum yang sering diperhatikan oleh kaum ADAM..so, adat la bila orang lelaki ni suka tengok benda2 yang cantik2 aja dihadapan mereka... sebagai perempuan,kena la jaga penampilan diri kita...jangan la nak pakai pakaian yang selebet..muka comot..tudung senget..kulit pn macam tak terjaga...sume ni dipandang oleh kaum ADAM taw...dorang pn kalo nak memilih teman hidup,x kn nak pilih yang comot...yang x pandai bergaya...mesti nak yg cantik2...so, gugurl...take an action la k...

2)meningkatkan keyakinan diri
        ni lagi satu antara kepentingan jaga penampilan diri...secara lansung bila kita jaga penampilan kita, ia dapat meningkatkan keyakinan diri kita. bila penampilan kita terjaga,secara x langsung, ada semangat n keyakinan untuk kita melakukan sesuatu. contohnya, bila kita nak pegi interview keja la kn...kena la makeup ckit, pakai pakaian yang kemas, kena ada style...kena buat persediaan dulu sblm pg interview.. baru la ada keyakinan nak pegi interview..ade self confident orang putih kata...orang yang interview kita pn akan senang dengan kita...cube bayangkan kalo kita pg interview dengan muka yang pucat,xde makeup,baju pulak x kemas,kedut2....lebih kurang je...agak2 dapat x keje 2?orang interview pn x selera nak tengok..huhuhu

3)menjaga status
        Penampilan diri kita pn berkisar pada penjagaan status jgk sbnar nya..okey,msti korang x paham kan...contoh nye la...dalam alam pekerjaan...korang ade pangkat dalam sesuatu organisasi atau syarikat..ada pangkat mcm CEO atau exercutive manager ker, penampilan korang mesti la lg up to date dari orang bawahan korang..x kan korang nak low profile dari org bawahan korang kn...nanti jadi bahan umpatan plak kn..biasanya orang yang ada status tinggi nie,dia akan lebih nampak berketerampilan...accecories pn lg vouge dan style dorang lebih mantap..contoh paling senang,artis la....bila da jd artis, mesti la kena jga penampilan diri...semua orang tengok ma..huu..

4)membentuk personaliti
         cara kita menjaga penampilan diri itu sebenarnya secara tidak langsung membentuk personaliti kita sendiri...bila kita sering menjaga penampilan diri kita, akan terpancar la personaliti kita yang mybe sblm ni orang x nampak...tp bila la berhias,da berfesyen...baru org nampak..oooo,...boleh tahan jgk budak nie...
so,jgn pandang remeh pada penampilan korang taw...

5)satu keperluan
          lastly,menjaga penampilan ni merupakan satu keperluan bagi setiap manusia sebenarnya...baik lelaki mahupun perempuan...suma orang kena jaga penampilan...zaman sekarang ni,penampilan diri menjadi keutamaan..xde org nak pandang kalo selebet je...tambah2 lg perempuan..tampilkan diri anda dengan segak dan bergaya..tp niat kena btl la...jgn terlebih tampil sampai bertambah pulak akaun dosa...heee

so,kawan2...mari la sama2 kita jaga penampilan diri supaya sentiasa nampak menarik dan bergaya...renung2kn dan selamat mencuba...

Saturday, 21 April 2012

~KiSaH cInTa~

Siapa didalam dunia ini yang tidak mengharapkan untuk mendapat cinta yang sejati dalam hidup mereka..ingin mengecapi rasa kebahagiaan bersama insan yg disayangi..namun dalam hidup ini banyak perkara yang harus kita ketahui dan kita tempuhi sebelum mendapat apa yg kita inginkan..kisah aku tentang mengenal apa itu cinta bermula di di alam universiti...
              Dulu,masa belum kenal cinta, aku sering tertanya2, "apa itu cinta?"..macam mana rasanya bila dilamun cinta yg sebenar2 nya..?..soalan cmni la selalu main2 dalam kotak fikiran aku..masa disekolah dulu bkn x penah bercinta...ada,tp cinta monyet...saja suka2..x amik serius..clash pun xde la sedih,hepi lg ade la..rasa bebas..huhuh..sampai sanggup berkata besar..Aku x suka bercinta..buang masa je.. Mungkin ketika itu ALLAH x nak lg bg aku rasa apa itu rasa mencintai dan dicintai..aku meneruskan hidup aku sehingga la masuk ke alam universiti.
             Alam universiti banyak plak pancaroba nye...macam2 ada...yela,bila diuniversiti la baru nak kenal dunia..hidup jauh dari mak bapak la katakn..mcm2 la nak dicuba..di universiti lah aku kenal berbagai-bagai sikap manusia...aku belajar nak idup sendiri..kisah percintaan aku bermula dengan sorang mamat nie..kenal melalui YM(yahoo massager) jer pon....mula2 biasa la kn..wat utk stok2 lepas kn tension akibat assigment berlambak...tp lama2 naik syok lak...sampai la satu hari kami decide nak jmpe..Aku gelabah sebenarnya..takot2 la kalo kena tipu..yela, skarang nie mcm2 kes pasal cinta cyber ni kn..takot la yg aku jmpe ni nanti perogol ke,jual org ke..atau org tua kerepot ke...tp lepas disscus ngn kengkawan yg actually kadang2 ade la jgk memahami diri ini,aku pn decide ajak jmpe dlm kawasan kampus je...
              So,seperti yg dijanjikan,kul 4 ptg,aku pn terpacak la tepi bus stop...agak ramai jgk la org kat bus stop tu,so xde la risaw sgt...dalam menunggu 2,mcm2 la yg aku pikirkn..betul ker x tindakan aku nie..tggu pnya tggu,    tetibe ade keta viva warna hitam berhenti depan bus stop.aku mula syak dah...kompom die nie...tepon pn bunyi2 byk kali..tp aku wt bodo je..muka die aku x nampak sbb cermin keta die gelap..so aku decide pg je la kat keta 2..dengan slumber aku bkk pintu n tanye...awk ke khairil? mamat tu mcm pandang x berkelip n hanya angguk kepala je...ngeh3...
             first time aku jmpe die,...waa..x bleh lupa kot...start pada hari tu la tepon aku x berenti bunyi...gayut jer..pantang ade masa terluang msti bergayut....start pada ari tu jgk la,makan x kenyang,tido x lena...seb baik la mandi basah...kalo x da jd mcm kambing dah....lama2 hubungan pn tmbh rapat,hati pn jadi tmbh terikat..so,kami pn declare la sbg pasangan kekasih..start pada hari tu baru la aku dapat rasa apa itu cinta...
mcm mana rasa disayangi,dicintai...kami enjoy bersama..bahagia dalam dunia cinta kami sehingga la setahun kami bercinta...
            aku sangka cinta pertama n terakhir, rupanya cinta taik kucing...da setahun bercinta, tembelang ayam dia pecah...mamat nie penipu besau rupanya..playboy...tp tu la...cinta punya pasal,tetap terima setelah dipujuk rayu...berjanji konon nya x kn mengulangi kesilapan nya...jadi kami pn meneruskan la percintaan kami...namun begitu,sejauh mana la betul nya janji2 manis playboy ni...hari demi hari,hati terus disakiti..hati terus dilukai...lepas satu,satu masalah yg timbul..semua pasal org ketiga...tu la..pecaya sgt cinta cyber ni..kn da terkena...namun disebabkn kami ni x de la jauh...die di kangar,aku di sintok..jd mudah untuk kami berjumpa n mudah untuk die memujuk aku hari2..
             tekanan yg aku terima mmg besar sgt2..mana nak handle perasaan nie,tekanan belajar,tekanan aktiviti...rasa macam sgt2 x boleh nak kawal diri...aku sangat2 x suka dengan perangai dia yg playboy... byk kali jgk kami clash...tp x sampai beberapa ari kami ok balik...aku x taw sebab apa tp mybe sbb ALLAH nak bg aku rasa mcm mana rasa terlalu mencintai seseorang..dulu ckp besar sgt..skarang ambik...
semakin lama,semakin banyak la perangai dia yg buat aku terluka...dan byk lagi perkara yg dia lakukan pada aku n rasa aku x patut aku tulis dlm blog nie...cukup pada korang taw,dia mmg sgt2 kejam..
selama itu jgk la aku buta,x dapat menilai dan memikirkan dengan waras tentang tindakan yg sepatut nya aku  ambil...hidup aku hanya pikirkan tentang dia...biar pun sakit,aku relakan jgk...hari2 berdoa pada ALLAH smoga adanya satu lelaki lain yg hadir dalam hidup aku n buat aku lupakan dia...
             sampai lah aku abis belajar..3 tahun aku ngn die.hati aku ni tetap macam tu..memendam rasa...bila da abis blaja da tentu la aku kena balik umah...so,bermula la hidup aku jauh ngn die..maka,bila da jauh,mcm2 lg la perangai yg dibuatnya..hp aku nie ade jer pumpuan yg cal.sampai ada yg menangis2 cal aku,maki aku pn ada,kata aku ni perampas pn ada...sampai la tahap maksima kesabaran aku...aku amik keputusan untuk clash...dalam masa tu,aku rasa sgt2 kecewa...tahap gaban..makan x lalu...tido x lena...mandi kerbau...nangis...nangis...dan nangis.....doa pn x putus2...moga tuhan temukan aku dengan seseorang yg boleh menggembirakan aku kembali walau pun sekejap..
              Memang betul kata orang..doa2 orang teraniaya nie mujarab...ALLAH bagi aku sekali lagi peluang untuk rasa gembira n disayangi...mula2 memang la rasa payah nak kawan ngn org lain...susah sangat..tp bila da sama2 berbual,rupa2 nya kami banyak persamaan..lama kelamaan aku mula selesa dengan die....tambah2 pulak die pn pandai buat aku ketawa..sampai satu hari kami decide nak jmpe...kami decide jmpe di KL..aku pesan kat dia,kta guna KTM je...x perlu nak naik kenderaan lain..so,pertemuan pertama yg cukup mendebarkan...aku rasa aku tertarik dengan dia...die pn nampak tertarik dengan aku..heee..
so, lepas jmpe 2, kami decide utk terus declare bercinta...memang rasa terlalu awal untuk kami terus couple,tp aku betul2 rasa hepi ngn dia.n dia mampu membahagiakan aku..hubungan kami baik n boleh dikatakan x de masalah yg besar..jeles2 ckit2 tu biasa la kn,...n kami pn bahagia sampai la satu hari yg sangat2 memilukan,....
              Betul kata orang tua2...sebelum buat sesuatu fikir dulu...rupa2 nya ALLAH hanya pinjamkan dia sebentar aja untuk aku..hubungan kami hanya mampu bertahan sebulan je...tiba2 ALLAH tarik perasaan sayang n cinta dia pada aku tanpa sebab yg aku sendiri x tahu...dia tinggalkn aku tanpa sebab yg pasti dan tiba2 da ada pengganti tempat aku...aku pn skali lagi kecewa....penyakit nangis aku pn mula datang... ade jgk aku buat perangai merayu kat dia..tapi suma tu x datangkan hasil...aku mula sendiri lagi...tp nak salahkan dia pn rasa x patut..sbb cita tu x bleh dipaksa...aku pn masa sedih dulu x penah nak pikir panjang2...ade ke patut doa semoga ALLAH bagi aku seseorang yg bleh gembirakan aku walaupun sekejap...doa termakbul n  mmg sementara je la cinta aku tu...
               tp alhamdullillah....bila kita da penah rasa terluka kali pertama,luka kali kedua kita tahu cara mengatasinya...pada mulanya mmg ssh nak lupakan..tapi lama kelamaan aku mula dapat menerima kenyataan..kwn2 banyak membantu menaikkan semangat aku..aku mula belajar untuk lebih kuat dalam menghadapi hidup...x bermakna bila gagal dalam cinta,kita x bleh bercinta lg...
               aku nak nasihatkan pada kwn2 yg baca blog aku nie...ingatla....~WALAUPUN KITA GAGAL BERCINTA DENGAN MANUSIA,JANGANLAH KITA GAGAL UNTUK MENCINTAI PENCIPTA KITA..ALLAH SWT...kerana cinta kepada ALLAH itu lah cinta yang paling hakiki...cinta manusia hanya sementara...mencintai ALLAH menjanjikan syurga buat kita...
TO-KHAIRIL= terima kasih kerana mengajar aku ape itu erti cinta..walaupun perit,aku bersyukur dapat
melaluinya sebelum aku berjumpa dengan seseorang yg betul2 jodoh bagi aku....
TO-MUSTAPA=terima kasih kerana mengembalikan kegembiraan dalam hidup aku..membuat aku lupakan kesedihan silam yg aku alami...walaupun sekejap,xkan dilupakan dalam lipatan kenangan aku...

terima kasih YA ALLAH kerana memberi semua rasa yg gembira,sedih,cinta,kecewa dalam hidup aku...sesungguhnya dengan semua ujian MU ini akan menjadikan aku lebih tabah dalam menghadapi ujian yg akan datang..aku percaya pada ketentuanmu....Semoga sudah ditakdirkan yg terbaik buat diri ku kelak...