~SeLaMaT DaTaNg Ke BlOg FiZa~

terima kasih sebab sudi melawat ke blog saya....enjoy your reading....;)

Saturday, 21 April 2012

~KiSaH cInTa~

Siapa didalam dunia ini yang tidak mengharapkan untuk mendapat cinta yang sejati dalam hidup mereka..ingin mengecapi rasa kebahagiaan bersama insan yg disayangi..namun dalam hidup ini banyak perkara yang harus kita ketahui dan kita tempuhi sebelum mendapat apa yg kita inginkan..kisah aku tentang mengenal apa itu cinta bermula di di alam universiti...
              Dulu,masa belum kenal cinta, aku sering tertanya2, "apa itu cinta?"..macam mana rasanya bila dilamun cinta yg sebenar2 nya..?..soalan cmni la selalu main2 dalam kotak fikiran aku..masa disekolah dulu bkn x penah bercinta...ada,tp cinta monyet...saja suka2..x amik serius..clash pun xde la sedih,hepi lg ade la..rasa bebas..huhuh..sampai sanggup berkata besar..Aku x suka bercinta..buang masa je.. Mungkin ketika itu ALLAH x nak lg bg aku rasa apa itu rasa mencintai dan dicintai..aku meneruskan hidup aku sehingga la masuk ke alam universiti.
             Alam universiti banyak plak pancaroba nye...macam2 ada...yela,bila diuniversiti la baru nak kenal dunia..hidup jauh dari mak bapak la katakn..mcm2 la nak dicuba..di universiti lah aku kenal berbagai-bagai sikap manusia...aku belajar nak idup sendiri..kisah percintaan aku bermula dengan sorang mamat nie..kenal melalui YM(yahoo massager) jer pon....mula2 biasa la kn..wat utk stok2 lepas kn tension akibat assigment berlambak...tp lama2 naik syok lak...sampai la satu hari kami decide nak jmpe..Aku gelabah sebenarnya..takot2 la kalo kena tipu..yela, skarang nie mcm2 kes pasal cinta cyber ni kn..takot la yg aku jmpe ni nanti perogol ke,jual org ke..atau org tua kerepot ke...tp lepas disscus ngn kengkawan yg actually kadang2 ade la jgk memahami diri ini,aku pn decide ajak jmpe dlm kawasan kampus je...
              So,seperti yg dijanjikan,kul 4 ptg,aku pn terpacak la tepi bus stop...agak ramai jgk la org kat bus stop tu,so xde la risaw sgt...dalam menunggu 2,mcm2 la yg aku pikirkn..betul ker x tindakan aku nie..tggu pnya tggu,    tetibe ade keta viva warna hitam berhenti depan bus stop.aku mula syak dah...kompom die nie...tepon pn bunyi2 byk kali..tp aku wt bodo je..muka die aku x nampak sbb cermin keta die gelap..so aku decide pg je la kat keta 2..dengan slumber aku bkk pintu n tanye...awk ke khairil? mamat tu mcm pandang x berkelip n hanya angguk kepala je...ngeh3...
             first time aku jmpe die,...waa..x bleh lupa kot...start pada hari tu la tepon aku x berenti bunyi...gayut jer..pantang ade masa terluang msti bergayut....start pada ari tu jgk la,makan x kenyang,tido x lena...seb baik la mandi basah...kalo x da jd mcm kambing dah....lama2 hubungan pn tmbh rapat,hati pn jadi tmbh terikat..so,kami pn declare la sbg pasangan kekasih..start pada hari tu baru la aku dapat rasa apa itu cinta...
mcm mana rasa disayangi,dicintai...kami enjoy bersama..bahagia dalam dunia cinta kami sehingga la setahun kami bercinta...
            aku sangka cinta pertama n terakhir, rupanya cinta taik kucing...da setahun bercinta, tembelang ayam dia pecah...mamat nie penipu besau rupanya..playboy...tp tu la...cinta punya pasal,tetap terima setelah dipujuk rayu...berjanji konon nya x kn mengulangi kesilapan nya...jadi kami pn meneruskan la percintaan kami...namun begitu,sejauh mana la betul nya janji2 manis playboy ni...hari demi hari,hati terus disakiti..hati terus dilukai...lepas satu,satu masalah yg timbul..semua pasal org ketiga...tu la..pecaya sgt cinta cyber ni..kn da terkena...namun disebabkn kami ni x de la jauh...die di kangar,aku di sintok..jd mudah untuk kami berjumpa n mudah untuk die memujuk aku hari2..
             tekanan yg aku terima mmg besar sgt2..mana nak handle perasaan nie,tekanan belajar,tekanan aktiviti...rasa macam sgt2 x boleh nak kawal diri...aku sangat2 x suka dengan perangai dia yg playboy... byk kali jgk kami clash...tp x sampai beberapa ari kami ok balik...aku x taw sebab apa tp mybe sbb ALLAH nak bg aku rasa mcm mana rasa terlalu mencintai seseorang..dulu ckp besar sgt..skarang ambik...
semakin lama,semakin banyak la perangai dia yg buat aku terluka...dan byk lagi perkara yg dia lakukan pada aku n rasa aku x patut aku tulis dlm blog nie...cukup pada korang taw,dia mmg sgt2 kejam..
selama itu jgk la aku buta,x dapat menilai dan memikirkan dengan waras tentang tindakan yg sepatut nya aku  ambil...hidup aku hanya pikirkan tentang dia...biar pun sakit,aku relakan jgk...hari2 berdoa pada ALLAH smoga adanya satu lelaki lain yg hadir dalam hidup aku n buat aku lupakan dia...
             sampai lah aku abis belajar..3 tahun aku ngn die.hati aku ni tetap macam tu..memendam rasa...bila da abis blaja da tentu la aku kena balik umah...so,bermula la hidup aku jauh ngn die..maka,bila da jauh,mcm2 lg la perangai yg dibuatnya..hp aku nie ade jer pumpuan yg cal.sampai ada yg menangis2 cal aku,maki aku pn ada,kata aku ni perampas pn ada...sampai la tahap maksima kesabaran aku...aku amik keputusan untuk clash...dalam masa tu,aku rasa sgt2 kecewa...tahap gaban..makan x lalu...tido x lena...mandi kerbau...nangis...nangis...dan nangis.....doa pn x putus2...moga tuhan temukan aku dengan seseorang yg boleh menggembirakan aku kembali walau pun sekejap..
              Memang betul kata orang..doa2 orang teraniaya nie mujarab...ALLAH bagi aku sekali lagi peluang untuk rasa gembira n disayangi...mula2 memang la rasa payah nak kawan ngn org lain...susah sangat..tp bila da sama2 berbual,rupa2 nya kami banyak persamaan..lama kelamaan aku mula selesa dengan die....tambah2 pulak die pn pandai buat aku ketawa..sampai satu hari kami decide nak jmpe...kami decide jmpe di KL..aku pesan kat dia,kta guna KTM je...x perlu nak naik kenderaan lain..so,pertemuan pertama yg cukup mendebarkan...aku rasa aku tertarik dengan dia...die pn nampak tertarik dengan aku..heee..
so, lepas jmpe 2, kami decide utk terus declare bercinta...memang rasa terlalu awal untuk kami terus couple,tp aku betul2 rasa hepi ngn dia.n dia mampu membahagiakan aku..hubungan kami baik n boleh dikatakan x de masalah yg besar..jeles2 ckit2 tu biasa la kn,...n kami pn bahagia sampai la satu hari yg sangat2 memilukan,....
              Betul kata orang tua2...sebelum buat sesuatu fikir dulu...rupa2 nya ALLAH hanya pinjamkan dia sebentar aja untuk aku..hubungan kami hanya mampu bertahan sebulan je...tiba2 ALLAH tarik perasaan sayang n cinta dia pada aku tanpa sebab yg aku sendiri x tahu...dia tinggalkn aku tanpa sebab yg pasti dan tiba2 da ada pengganti tempat aku...aku pn skali lagi kecewa....penyakit nangis aku pn mula datang... ade jgk aku buat perangai merayu kat dia..tapi suma tu x datangkan hasil...aku mula sendiri lagi...tp nak salahkan dia pn rasa x patut..sbb cita tu x bleh dipaksa...aku pn masa sedih dulu x penah nak pikir panjang2...ade ke patut doa semoga ALLAH bagi aku seseorang yg bleh gembirakan aku walaupun sekejap...doa termakbul n  mmg sementara je la cinta aku tu...
               tp alhamdullillah....bila kita da penah rasa terluka kali pertama,luka kali kedua kita tahu cara mengatasinya...pada mulanya mmg ssh nak lupakan..tapi lama kelamaan aku mula dapat menerima kenyataan..kwn2 banyak membantu menaikkan semangat aku..aku mula belajar untuk lebih kuat dalam menghadapi hidup...x bermakna bila gagal dalam cinta,kita x bleh bercinta lg...
               aku nak nasihatkan pada kwn2 yg baca blog aku nie...ingatla....~WALAUPUN KITA GAGAL BERCINTA DENGAN MANUSIA,JANGANLAH KITA GAGAL UNTUK MENCINTAI PENCIPTA KITA..ALLAH SWT...kerana cinta kepada ALLAH itu lah cinta yang paling hakiki...cinta manusia hanya sementara...mencintai ALLAH menjanjikan syurga buat kita...
TO-KHAIRIL= terima kasih kerana mengajar aku ape itu erti cinta..walaupun perit,aku bersyukur dapat
melaluinya sebelum aku berjumpa dengan seseorang yg betul2 jodoh bagi aku....
TO-MUSTAPA=terima kasih kerana mengembalikan kegembiraan dalam hidup aku..membuat aku lupakan kesedihan silam yg aku alami...walaupun sekejap,xkan dilupakan dalam lipatan kenangan aku...

terima kasih YA ALLAH kerana memberi semua rasa yg gembira,sedih,cinta,kecewa dalam hidup aku...sesungguhnya dengan semua ujian MU ini akan menjadikan aku lebih tabah dalam menghadapi ujian yg akan datang..aku percaya pada ketentuanmu....Semoga sudah ditakdirkan yg terbaik buat diri ku kelak...
             
                 


3 comments:

Cik Eka said...

fuhh mencabar jugak kisah ko kan raja..
aku pun penah kecewa,akhrnya skang ni,dah jumpa mr right...hehehe

sabar banyak2.pengalaman lalu jadikan pengajaran

raja nur hafizah r.arifin said...

erm...tu la pengalaman name nye...aku doakn kebahagiaan ko ngn mr.right ko tu..semoga bahagia selalu hingga akhir hayat k..jga baik2,...da jmpe yg terbaik jgn lepaskn pulak..hee

LydSunshine said...

Salam. Dah follow awk balik. Tahnks ye follow saya. Kalau awk selalu komen blog saya, nnt saya masukkan awk dlm blog list saya.

Sedih kan putus cinta? Saya pun penah jugak alaminya dulu, sebelum kawen. Macam2 jenis lelaki dah saya bercinta. Ada yang baik, ada yang jahat, ada yang hensem, yang teleng, yang jauh yang dekat... ramai la... semuanya kecundang. FInally jumpa suami saya yg sgt2 sesuai karektornya dgn saya. Syukur Alhamdulillah. So, awk jangan putus asa ye. Pasti akan jumpa lelaki yg sesuai dgn awk nnt.